Saturday, December 27, 2008

Maal Hijrah dan Tahun Baru, Azam Baru Lagi Ke?


(Syaffaa, masa shopping di SOGO baru-baru ini)






Syukur Alhamdulillah, maal Hijrah sangat hampir, begitu juga Tahun Baru 2009.

Apabila bercakap tentang kedua-dua tahun baru ini, rata-rata orang terfikir tentang AZAM. Cikgu pun begitu, kiranya ini waktu yang sesuai untuk memperbaharui azam, atau berikrar untuk menjayakan azam yang belum tercapai.

Bagaimana orang bdapat mencapai azam ya? Kerapkali, kata orang kalau tidak merancang bermaksud kita merancang untuk gagal. Apa maksud rancang? pada pandangan Cikgu, apabila merancang mesti ada target masa. Macam baru2 ini cikgu merancang pelbagai program sekolah untuk dilaksakan pada tahun 2009, bermula bukan daripada Januari, tapi daripada Disember 2008.

Misalnya, kalau kita merancang untuk berjaya didalam peperiksaan, haruslah kita ada rancang jadual belajar setiap minggu. Daripada bulan ke bulan kita hendaklah merancang apa yang harus kita fahami dan kuasai daripada seluruh topik yang dibentangkan sepanjang tahun. Tentunya kebanyakan cikgu akan menerangkan apa yang akan kita pelajari dalam sesuatu subjek sepanjang tahun pembelajaran.

Kemudian kalau kita ingin menjadi pemimpin persatuan yang berjaya, kita hendaklah merancang untuk hadir ke setiap pertemuan kelab atau persatuan yang kita anggotai. Mulai sekarang, kita dah cari apa jenis aktiviti yang akan kita cadangkan kepada guru penasihat, bagaimana kita nak buat dan sebagainya. Bukan setakat cakap sahaja dengan cikgu, tahun ini kita nak jalan2 dan sebagainya.

Pernah di sebuah sekolah di mana cikgu mengajar dahulu, cikgu dilawa untguk menjadi guru pengiring lawatan sambil belajar ke Melaka. Cikgu hanya siapkan diri sahaja. Anak2 murid cikgu sebagai AJK mengaturkan semua, termasuk surat menyurat, borang dan sebagainya. Bangga sungguh cikgu untuk mencalonkan pemimpin2 persatuan yang pandai mengelola.

Di sebuah sekolah lain pula, cikgu ditugaskan menjadi penasihat kelab catur, padahal cikgu tak pernah kenal biji catur pun. Juga anak2 murid cikgu mengatur semua, cikgu hanya menjadi penasihat dari segi hubungan murid dengan pengetua, memohon kebenaran(dalam ertikata cuma mengajukan surat permohonan yang telah disediakan oleh murid) daripada pengetua untuk menganjurkan pertandingan dan sebagainya. Ketika itu, walaupun murid kelab cikgu semuanya bangsa asing, mereka turut sediakan teks untuk cikgu beri ucapan sebelum menyampaikan hadiah kepada pemenang. Subhanallah. Sangat beruntung, cikgu menjadi cikgu kepada murid begini.

Cikgu pun akan perbaharui azam. Jom kita sama2 mencapai visi tahun ini ya!

Monday, December 8, 2008

Qurban di masjid Perling


Alhamdulillah, hari ini sekali lagi umat islam menyambut Hari Raya AidilAdha.
Cikgu tak balik kampung. Sebagaimana tahun-tahun sudah kami sekeluarga melaksanakan ibadah qurban di Masjid Perling.

Qurban tahun ini agak berbeza sikit. Tak seperti tahun2 sudah, dua orang anak bujang cikgu diterima sebagai perugas untuk menguruskan lembu yang diqurbankan. Syukur kepada Allah, walaupun Amil 12 tahun dan Fauzan 15 tahun, mereka lulus. Sepanjang malam tadi Amil doa agar tiada orang dewasa di masjid yang halau dia dari kumpulan petugas, dia betul2 nak rasa pengalaman melapah lembu Qurban. Hajat tercapai...

Dari pagi sampai selesai ibadah qurban dilangsungkan, hujan begitu lebat. Anak2 berdua basah kuyup dibuatnya. Anak2 perempuan dan cikgu cuma datang tengok bila dah nak sampai giliran lembu kami diqurbankan. 7 ekor kesemuanya.

Pukul 2.30 petang barulah semuanya siap. Amil dan Ojan balik kepenatan. Besar hati nak main komputer lagi, tapi kelopak mata dah tak boleh nak diangkat. Sekarang dah pukul 5 petang, tak sedar dikejut solat asar. Semoga Allah ampunkan mereka, mereka benar2 letih. Kejap lagi cikgu kejutkan mereka solat lagi.

Semoga Allah taala menerima qurban yang dipersembahkan. Semoga anak2 cikgu menjadi anak2 yang soleh selamanya. Amin

Wednesday, December 3, 2008

Sunday, November 16, 2008

Amil dapat 4A

Alhamdulillah, Amil atau Syamil dapat 4A. Walaupun ia bukan yang ia harapkan, cikgu tetap bersyukur. Mudah2an ada bahagian untuknya yang lebih besar di sisi Allah.

Amil anak cikgu yang ke 3. Orangnya low profile, ramai kawan cikgu tak kenal dia berbanding adik beradik yang lain. Tahun ini Amil usaha sungguh2 untuk UPSR. Kesungguhannya mengatasi orang lain dalam keluarga yang duduki PMR dan SPM. Di samping bersekolah 7 hari seminggu, AMil turut rajin mengamalkan solat malam untuk menyatakan hajatnya kepada Allah. Semoga anak cikgu ni akan jadi anak soleh selamanya.

Untuk Amil,
Perjalanan hidup masih jauh lagi. UPSR hanya satu ujian kecil, lepas ni akan ada ujian2 hidup yang lebih besar. Kalau tak dapat 5A sekarang bukan bermakna kita gagal. Ada macam2 yang Allah susunkan untuk kita tetapi kita belum fahamnya sekarang. Lagipun Ummi selalu meminta Allah memberikan yang terbaik untuk Amil, kalau dapat 5A siapalah tahu AMil akan jadi riak dan sebagainya. Sebab itu Allah tak beri, supaya Amil terpelihara dari perasaan 'Gah'.

Namun begitu, Amil tetap menjadikan Ummi seorang ibu yang bersyukur. Janji Allah memang benar, siapa usaha dia dapat. Amil dah pun dapat. Kalau tak usaha, 1A pun tak dapat. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah....




Wednesday, July 23, 2008

Thermochemistry - my favourite chapter




Hari ni cikgu masuk mengajar kelas 5 Cemerlang sampai 5 waktu. Baik jugak petang ni ada ceramah Teknik Menjawab Sejarah SPM. Kalau tak, petang ni ada kelas tambahan Chemistry juga. Sampai mabuk lah bebudak tu belajar chemistry aje. Tapi takpe jugak, tengah ajar chapter Thermochemistry ni. Best! Uh! Macam syok sendiri je. Ntah bebudak tu suka topik ni ke tak?

Yang bestnya dapat cover 2 jenis heat, Neutralisation and Combustion sekali. Siap buat dua-dua eksperimen lagi. Dah lama tak puas mengajar ni. 4 periods in a week to teach chem and to make everyone falls in love with chemistry memang not enough. I just hope the boys & girls will try as many questions on this topic, cos it's so easy compared to salt and other chapters that my students dont like. Cikgu suka semua topic la. Dah cikgu kan...

Nak ditakdirkan, ada orang nak menumpang
buka camera using my laptop. Inilah takdir, now I know why they failed my paper. Rupanya macam ni gayanya bebudak ni dalam lab. Pantang dapat kamera dan pantang le cikgu keluar kejap. Main lubang hidung dan pelbagai lubang lagi.....

Ini idung Syawal ke, Rafi ke, Zn ke?.....

Tuesday, July 22, 2008

Long Time Since


Salam,
It has been a loooong time since I last wrote something in this blog. Bzzz is my word to describe my job. But everyone is bz. Bukan mak-mak aje yang BZ, anak2 pun kata macam tu.

Today, I went to school without my son. Terasa juga sunyi jiwa cikgu. Baru satu malam anakanda takde kat rumah. Actually malam tadi dia pergi trip to KL dengan rakan2 sekolah ikut Pusat Sumber sekolah lah. Hari ni gi TV3 and Petrosains. Hoorey! Dapat jugak sesekali dia tinggalkan rumah. Agaknya gitulah kalau dia happy. So today he's resting drpd mendengar leteran demi leteran untuk panggil dia bangun tidor dan bersiap ke sekolah. Bahana dia takde lah, hari ni cikgu sampai sekolah at 7.05 in the morning. I normally reach school before 7 am. So yang usually lambat tu, not him but..... siapa lagi eh!

Kalau tengok muka dia memang geram. Rambutnya serabai. Baunya hasem!! tapi I can't deny my son..., deep in my heart. I miss you today. Always luv U son!

Saturday, May 24, 2008

Cuti Sekolah Lagi

Hari ni hari pertama cuti sekolah pertengahan tahun. Belum pun lama, cikgu tengok jiran2 sebelah rumah dah gabrah, apa cara nak layan anak2 yang sentiasa ada di rumah dan tak pergi2 sekolah selama dua minggu. Ha, baru tahu ke? Yang cikgu hadap hari2 anak2 tuan puan lebih kurang 200 hari setahun, tak ke pening melampau!

Kadang2 geli hati jugak. Kalau anak suka merayau, hantar kat sekolah. Kalau anak suka pergi cc tak balik2 rumah, mak bapak telepon sekolah, tanya kenapa tak buat kelas tambahan supaya anak dia orang selamat kat sekolah. Ada juga rasa macam jadi baby sitter kalau jadi cikgu ni. and kalau cuti anak tak pergi sekolah, mak bapak pening!!! oh, come on lah, give them a break. Bawak lah anak2 pergi cuti. Jangan asyik suruh gi sekolah je. Biarlah dia orang enjoy serba sedikit zaman remaja. Jangan rampas zaman remaja budak2 ni. After all periksa tu sikit je, kesian anak cikgu yang darjah 6 tu, sekolah 7 hari seminggu. exam nya keluar 40 soalan je, belajar macam nak mati. Aduh!

Anak2 ku, nak main tembak2 masa cuti ni? Jom! Ummi nak join!

Wednesday, April 30, 2008

Lamanya tak cerita!

Dah lama betul tak buka blog. Sibuk betul hidup cikgu sekarang. Bulan April ni kerja 7 hari seminggu. Tiap2 weekend kena kerja. Nyaris2 aje 1 Mei ni kerja. Alhamdulillah pelawat2 dari negara jiran tak jadi singgah kat sekolah cikgu Khamis ni, bolehlah cikgu sambut hari pekerja dengan riang gembira bersama anak2 kat rumah.

Minggu lepas cikgu anjurkan satu kem motivasi bersama anak2 SPM 2008. Alhamdulillah, kem dikendalikan oleh kumpulan KRJ Innovation, seronok dan memberi banyak pengajaran esp untuk anak2 murid cikgu. Siapa nak tahu bagaimana KRJ kendalikan kem tu, boleh lah cari blog KRJ. Macam2 ada kat situ. jom tengok.....


Saturday, February 9, 2008

Sekolah oh sekolah

Dah sebulan lebih sekolah dibuka. Rutin lama jadi cikgu berterusan. Belajar, mengajar, belajar lagi, mengajar lagi. Sambil2 tu kena tingkatkan ilmu tentang pelajar zaman sekarang. Kena belajar memahami anak murid dengan lebih baik. Kena dengar dan patuh arahan pihak atasan. Kena hadiri semua mesyuarat. Kena buat dan penuhi kehendak semua pihak yang menuntut walaupun permintaan itu dibuat sejam yang lalu, kena dipenuhi 2 atau 3 hari sebelumnya. Ya Allah, memang mencabar kehidupan jadi cikgu ni. Letih menyebutnya. Lebih letih nak laksanakannya.

Sebab tu cikgu rasa, nak jadi cikgu kena bulatkan tekad betul2, biar matlamat jelas kerana Allah semata2. Sebab kalau mengharap ganjaran, pujian dan gaji semata2, rasa macam nak lunyai cikgu derita. Tapi mengenangkan anak2 bangsa, yang bakal menjadi pemimpin masa hadapan, yang akan memelihara keharmonian alam, yang akan meneruskan zuriat patuh dan taat kepada pencipta, yang akan memastikan redha Allah milik kita semua, cikgu teruskan perjuangan ini. Barulah nampak muka anak murid tu timbul rasa kesian, rasa sayang, rasa macam nak manja2kan budak2 tu. I love them, I love them all.





Monday, January 28, 2008

Cikgu baru

1 Januari lepas, sekolah cikgu dapat 7 orang cikgu baru. Cikgu kena pergi jemput mereka dari sebuah dewan sekolah untuk dibawa balik ke sekolah. Kena tolong mereka dapatkan rumah sewa dan kalau mereka tak berduit, kena juga cari jalan tolong selesaikan masalahmereka.

Alhamdulillah, cikgu rasa mereka untung sangat. Macam nilah, profesion keguruan semakin baik dimertabatkan. Mudah2an mereka menjadi guru yang jauh lebih baik daripada cikgu zaman dulu. Maklumlah, nak tahu gaji permulaan jadi cikgu berkelulusan Ijazah Sarjana Muda? PhoooooH! Campur elaun,lebih kurang RM2500.....ish ish ish...jangan nak jadi cikgu sebab mata duitan dong!


Tuesday, January 8, 2008

Hidup Mesti diteruskan

Hari ini cikgu mengajar anak cikgu yang kedua buat pertama kalinya sebagai seorang guru formal di sekolah. Sebelum itu cikgu turut mengajar anak cikgu yang sulung subjek math for form 5. Subhanallah, seronoknya. Allah Maha mengetahui betapa puasnya dapat mengajar anak sendiri. Alhamdulillah....


Mak dah tak ada lagi

Salam semua,
Setelah berpenat lelah, turun naik nafas, akhirnya emak mertua cikgu menghembuskan nafas terakhirnya pada pagi ahad yang lalu, 30 Dis 2007 setelah ditinggalkan oleh aruah abah sejak september 2006. Cikgu dan keluarga terpaksa akur dengan kehendak Allah swt. Sesungguhnya semua yang hidup pasti akan mati. Al Fatihah untuk emak tersayang.

Demi Matahari

Loading...

About Me

My photo
I'm a chemistry & math teacher at SMK Sdary, Jb. A mother to 2 sweet daughters and 2 sons. They make my life colourful.