Wednesday, July 23, 2008

Thermochemistry - my favourite chapter




Hari ni cikgu masuk mengajar kelas 5 Cemerlang sampai 5 waktu. Baik jugak petang ni ada ceramah Teknik Menjawab Sejarah SPM. Kalau tak, petang ni ada kelas tambahan Chemistry juga. Sampai mabuk lah bebudak tu belajar chemistry aje. Tapi takpe jugak, tengah ajar chapter Thermochemistry ni. Best! Uh! Macam syok sendiri je. Ntah bebudak tu suka topik ni ke tak?

Yang bestnya dapat cover 2 jenis heat, Neutralisation and Combustion sekali. Siap buat dua-dua eksperimen lagi. Dah lama tak puas mengajar ni. 4 periods in a week to teach chem and to make everyone falls in love with chemistry memang not enough. I just hope the boys & girls will try as many questions on this topic, cos it's so easy compared to salt and other chapters that my students dont like. Cikgu suka semua topic la. Dah cikgu kan...

Nak ditakdirkan, ada orang nak menumpang
buka camera using my laptop. Inilah takdir, now I know why they failed my paper. Rupanya macam ni gayanya bebudak ni dalam lab. Pantang dapat kamera dan pantang le cikgu keluar kejap. Main lubang hidung dan pelbagai lubang lagi.....

Ini idung Syawal ke, Rafi ke, Zn ke?.....

Tuesday, July 22, 2008

Long Time Since


Salam,
It has been a loooong time since I last wrote something in this blog. Bzzz is my word to describe my job. But everyone is bz. Bukan mak-mak aje yang BZ, anak2 pun kata macam tu.

Today, I went to school without my son. Terasa juga sunyi jiwa cikgu. Baru satu malam anakanda takde kat rumah. Actually malam tadi dia pergi trip to KL dengan rakan2 sekolah ikut Pusat Sumber sekolah lah. Hari ni gi TV3 and Petrosains. Hoorey! Dapat jugak sesekali dia tinggalkan rumah. Agaknya gitulah kalau dia happy. So today he's resting drpd mendengar leteran demi leteran untuk panggil dia bangun tidor dan bersiap ke sekolah. Bahana dia takde lah, hari ni cikgu sampai sekolah at 7.05 in the morning. I normally reach school before 7 am. So yang usually lambat tu, not him but..... siapa lagi eh!

Kalau tengok muka dia memang geram. Rambutnya serabai. Baunya hasem!! tapi I can't deny my son..., deep in my heart. I miss you today. Always luv U son!

Demi Matahari

Loading...

About Me

My photo
I'm a chemistry & math teacher at SMK Sdary, Jb. A mother to 2 sweet daughters and 2 sons. They make my life colourful.