Wednesday, June 24, 2009

Hafalan Solat Delisa

Alhamdulillah dah dapat beli buku Hafalan solat Delisa. Selepas habis baca buku-buku Lasykar Pelangi, Sang Pemimpi dan Edensor, terasa jiwa kosong tidak membaca. Buku2 macam ni memang best. Terasa nak belajar lagi, nak membina mimpi semula....

Saturday, June 6, 2009

Mandi manda di Starhill Golf Resort

Berakhir cuti sekolah selama seminggu, tapi cikgu tak juga bawa anak ke mana-mana. Anank bongsu, pada satu hari berkata, "Umi perasan tak?, kita takde pergi mana-mana pun cuti ni!". Macam lah Ummi tak prasan pulak. Pandai je anak cikgu ni. Macam2 cara nak buat orang kesian kat dia. Kata dia lagi, "kalau cuti tak pergi mana2, apa gunanya cuti? Baik pergi sekolah".

Jadi pagi tadi cikgu bawaklah anak2 pergi ke Starhill, dikatakan ada water theme park di sana. Phooh! Teruk cikgu kena hari ni, nak masuk, dewasa kena RM15.75, kanak2 kena RM10.25lah lebih kurangnya gitu. Bayangkanlah cuma sorang je dikira kanak2, yang lagi 3 tu apa hal? Kalau kira perilaku, memang sah kanak2. Tapi oleh kerana tembam dan bosar2 belaka, umur lak lebih 12 tahun, sahlah dikira dewasa. Walaupun dulu, umur 17 tahun masih layak menerima pingat kanak2, tetap dikira dewasa. Huhu... Kenalah bayar RM72 semuanya. Apa nak buat, tu kira macam duit minyak dan duit tol ganti jalan jauhlah...

Tak kira berapa bayarannya, asalkan anak2 happy...

Wednesday, June 3, 2009

Bidadari-bidadari Syurga

Alhamdulillah, terasa lega betul Hari ini tamat lagi satu pembacaan. Dalam tempoh dua minggu ini cikgu sudah habiskan 3 buku.
1. Manikam Kalbu oleh Faisal Tehrani
2. Moga Bonda di Sayang Allah oleh Tere Liye
3. Bidadari-bidadari Syurga oleh Tere Liye

Syukur sangat dapat baca buku. Antara ketiga-tiga buku ini, paling best adalah Bidadari Syurga. Pandainya Tere Liye menulis. Sepanjang membaca, cikgu terpaksa menyeka mata. Belajar bagaimana manusia bernama kakak mengorbankan diri untuk adik2 sepusat sepusingnya. Dan yang bestnya, hubungan dengan tuhan begitu jelas di dalam novel in. Serasa seperti kisah ini kisah benar. Alam keliling yang digambarkan menggamit keinginan cikgu untuk menikmati keindahan alam ciptaan tuhan. Terasa alangkah nikmatnya kalau dapat kesempatan untuk pergi ke ladang strawberi di Lembah Lahambay seperti yang dinyatakan oleh Tere Liye...ia benar-benar wujud.

Tere Liye...betul ke tempat tu benar-benar ada?

Demi Matahari

Loading...

About Me

My photo
I'm a chemistry & math teacher at SMK Sdary, Jb. A mother to 2 sweet daughters and 2 sons. They make my life colourful.