Wednesday, December 30, 2009

Dahsyatnya Doa Ibu

Seronoknya apabila berpeluang membeli buku baru. Antaranya bertajuk 'Dahsyatnya Doa Ibu', tajuk sahaja sudah dahsyat kan!

Buku ini menerangkan tentang kedahsyatan dan kehebatan doa seorang ibu, tanpa mengira siapakah dia. Termasuk mengisahkan beberapa bukti kedahsyatan dengan kisah benar yang telah berlaku dalam sejarah manusia. Di awal buku diterangkan tentang faedah berdoa yang antaranya adalah :

1. Berdoa adalah ibadah. Dijelaskan di dalam surah al Mukminun ayat 60 yang bermaksud.
"Tuhanmu barkata, Berdoalah kepada Ku, nescaya Aku perkenankan bagimu".

2. Berdoa mendekatkan diri kita kepada ALlah. Dengannya kita merasakan kita memerlukan ALlah dan merasa hina di hadapanNya. Sebaliknya orang yang enggan berdoa adalah orang yang sombong di hadapan Allah.

Surah al Mukminun ayat 60 seterusnya menjelaskan,

"Sesungguhnya orang-orang yang sombong dan enggan menyembah Ku, kelak masuk neraka jahannam di dalam keadaan hina dina"

3. Berdoa adalah zikir. Berzikir dengan mulut atau pun di dalam hati menjadikan jiwa tenang serta tenteram.
Surah al Ra'd ayat 8 bermaksud,

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah, hati menjadi tenang".


..................................................bacalah buku ni..............................

Monday, December 28, 2009

Cuti Dah Habis?

Hari ini bermula lah siri mesyuarat yang berpanjangan selama 4 hari berturut2. Subhanallah, Allah Maha mengetahui kemampuan hambaNya.

Minggu ini tentu minggu yang sibuk. Semua pakaian dan keperluan persekolahan mesti disiapkan pada minggu ini juga. Tahun hadapan, anak cikgu yang ke 2 akan menghadapi SPM. Anak ketiga berpindah sekolah untuk mengambil matapelajaran Bahasa Arab dan Al Quran(semoga cita2nya nak menjadi al Hafiz akan berjaya). Anak bongsu pula, sehari2an tadi mencuba kasut. Yang satu putih(baru), yang satu hitam(lama). Daripada pukul 4 tadi, dia asyik menggayakan kasut, dengan pelbagai rupa ikatan tali, sekejap kasut putih tali hitam, sekejap kasut hitam dengan tali putih. Kadang2 rasa geli hati juga. Agaknya dah tak sabar nak naik sekolah.

Cikgu pula, tak habis2 dengan persiapan untuk menghadapi P&P di tahun baru. Hari isnin 4 Januari, Sdary akan dilawati Nazir. Dengarnya dari Kementerian Pelajaran. Banyaklah nak kena sedia. Al maklum..... Sekali kalau pergi sekolah, macam dah tak boleh balik.

So, cuti tahun ni kiranya dah habis.....


Thursday, December 24, 2009

Janganlah anakku rasa terkilan

Seperti dikatakan dalam post malam tadi, hari ni result PMR dah pun keluar. Syukur lillah, keputusan meningkat. Walaupun peningkatan % tidak ketara, ETR utk GPS (Gred Purata Sekolah) telah pun tercapai. Janganlah nak banding dgn sekolah yang baik2. Alhamdulillah, dapatlah mendahului sekolah yang berada di sekitar, yang satu zon.

Anak2 yang dapat 7A 1B ada 7 orang, seorang dapat 6A 1B dan seorang lagi dapat 6A 2B. Terbilang lah tu. Masih boleh dikira dengan jari, masih boleh dibilanglah tu. Ha3.

Ooooo...cikgu nak sedapkan hatilah tu. Kesian tengok anak2 menangis bila tak dapat straight A. Sebab tu semalam cikgu pesan kat Amir Syafiq, salah seorang yang dijangka dapat 8A. Dah usaha, dah tawakkal, sekarang dah tiba masa untuk redha. Masa depan masih jauh lagi. Ada pelajar yang langsung tak dapat satu pun A, tapi dalam SPM keputusannya cemerlang. Kita tak boleh buat apa2 dengan masa yang dah lalu, tapi tentu kita dapat mulakan sesuatu yang lebih baik mulai hari ini. We can always begin a new story...right?

Jadi, anak2 jangan terkilan. Bisikan penyesalan daripada syaitan jangan dilayan. Tapi kalau dapat ilham untuk baiki strategi belajar, tebus kekalahan hari ini, layanlah sepenuhnya. Datanglah kepada cikgu untuk dapatkan sokongan. Insyaallah, satu hari nanti Allah akan sampaikan hajat anak2.

Tahniah, anak2 sebenarnya telah pun berjaya. Tempuhlah masa depan dengan penambah baikan dari masa ke semasa. Cikgu saaaaayang kamu!

Hari ni Result PMR Keluar

Alhamdulillah, masa dinanti atelah tiba, sekejap lagi cikgu nak pergi PPD JB untuk ambil result PMR pelajar SDARY. Apalah yang diperolehi anak2 ini. Suspend juga. Apa2 pun, mudah2an yang terbaik sahaja. Allah Maha Mengetahui, cikgu dah berusaha. Kalau dapat yang bai, semoga menjadi lebih beriman dan syukur kepadaNya. Kalau kurang memuaskan, usahalah lagi.

Anak2, dah usaha, dah tawakkal, Redhalah kepada ketentuan Allah swt. Apa pun yang kamu dapat, cikgu tetap sayangkan kamu.

Wednesday, December 23, 2009

Ya ALlah, berikan aku kesempatan

Banyaknya nak share dalam post hari ni. Maklum dah begitu lama tak update. Nak masukkan gambar jalan2 hari tu pun tak sempat.

Hidup akhir2 ni begitu sibuk. Lagi beberapa hari sahaja sekolah nak dibuka. Sejak balik summer camp, anak ke 3 cikgu, begitu teruja nak masuk sekolah tahfiz. Setakat ni dah tanya, beberapa sekolah. Terasa macam keseorangan dalam beria2 menyampaikan hajat anak yang murni ini. Untuk masuk ke sekolah swasta yang baik di JB ni, Syamil boleh masuk. Tapi dgn hasil ujian hari tu, dia cuma boleh diterima jika ulang tingkatan 1. Ayahnya tak setuju pulak. Ya Allah....

Nak masuk sekolah swasta lain, begitu tak convincing. Rakan2 yang dah ada pengalaman, memberikan pelbagai pandangan. Terima kasih atas keperihatinan rakan2 semua. Tapi dengan kesibukan yang melanda, tak sempatlah pulak cikgu nak pergi teroka semua sekolah swasta. Sekarang ada satu lagi option, cikgu usahakan untuk dia ikuti aliran arab di sekolah kerajaan. Walaupun dah terlepas satu tahun, mudah2an usaha ini dapat membuka jalan untuknya meneruskan pengajian dalam bidang agama yang dicita2kan. Tolong kawan2, doakanlah....

Rasa sedih melihat kebimbangan anak ini. 'Dapat kah tidak aku masuk sekolah lain ni?', tertulis didahinya. Aduh. Cikgu cukup tak senang selagi hal ni tak selesai....

Ya ALlah, Kau teruslah buka hati anakku untuk jalan MU ini Ya ALlah. Jangan biarkan dia kecewa. Pimpinlah dia, permudahkanlah dia. Terangkan hatinya ya Allah. Makbulkanlah doanya, sempurnakanlah hajatnya. Aku persembahkan anakku untuk berjuang dijalan Mu...Berikanlah peluang ini kepadanya.... AMin

Wednesday, December 9, 2009

Summer Camp @ Tengkujuh Camp

Nampaknya seorang saje anak yang dah tak sabar2 nak ke Summer Camp di Mappetra mulai 11 Dis dampai 13 Dis ni. Lagi 2 orang tu cool aje, tak kesah langsung! Apa cara ya, nak bagi mereka berdua tu sama rancak dan sama2 excited macam adik yang kecik sorang ni?

Pening memang pening nak rancang aktiviti cuti sekolah. Kalau dulu2 rasanya emak ayah tak payah fikir pun tentang mengisi cuti sekolah, automatik dah tau apa nak dibuat. Paling2 tidak pun pergi ke kebun, kerjakan pokok ubi, tebas menebas,memancing dsb...semuanya dilakukan di depan rumah saja. Tak perlu belanja, tak perlu bekal...kalau lapar bakar lah ubi sambil memerun rumput dan daun kering. Minum pun, ambik air perigi. Bersih dan suci. Ya Allah, cikgu miss betul 'those days'. Paling miss sebenarnya ialah aruah mak. Rindunya Ya Allah.....

Sekarang, kalau nak beri anak2 pengalaman yang serupa, banyak pula belanjanya. Semua kebun ubi dah lenyap, sungai depan rumah dah dibenteng simen. Pokok rambutan dah tinggal dua tiga batang sahaja, Di bawahnya terdapat pulak penuh rumah setinggan. Tiada lagi ruang bercucuk tanam. Nak mandi manda kena ke kolam renang. Semuanya berbayar. Nak yang lain2 tu kena ke kampung. Orang ada kampung ok lah...Orang yang lahir dan membesar di kg yang dah bertukar jadi bandaraya ni nak buat macam mana ya?

Jadi, jangan tak jadi, akhirnya cikgu daftarkan anak2 untuk ikuti 'Summer Camp' atau mungkin 'Tengkujuh Camp' di Mappetra. Dah 3 tahun teringin nak hantar mereka, sekali ni harap2 menjadi sungguh. Cikgu doa2, biarlah program ni serasi dengan ketiga2 anak yang nak sertainya ini. Pelan, barang nak dibawa, susunan program semuanya dah dapat. Nampak macam bagus ...maklum dengan didikan Dato Dr Hasan Ali.

Ya ALlah, bukakanlah hati anak2ku, lembutkan hati mereka, terangkan hati mereka, pimpinlah mereka ke jalan yang benar. Jauhkanlah mereka dari mara bahaya, luruskanlah mereka di atas jalanMu. Ampunilah segala dosa mereka dan jadikanlah mereka anak2 yang soleh yang sentiasa tunduk dan taat kepada Mu ya ALlah. Amin...

Tuesday, December 1, 2009

Teka Silang Kata - Jangan Biarkan Otak Men'dungu'

Cuti sekolah ni ada baiknya kalau kita buat aktiviti ringan yang boleh menajamkan fikiran. Apabila bercuti dan lama tidak membuka buku pelajaran, otak akan menjadi lembap dan dungu. Jangan biarkan ini berlaku. Buatlah aktiviti yang mencabar fikiran seperti menjawab teka silang kata.

Ada teka silang kata yang menarik boleh didapati secara online. Cubalah di sini. Yang penting.....jangan biarkan otak anda menjadi dungu!!!!

Demi Matahari

Loading...

About Me

My photo
I'm a chemistry & math teacher at SMK Sdary, Jb. A mother to 2 sweet daughters and 2 sons. They make my life colourful.