Friday, January 29, 2010

Bila hati terluka

Macam-macam boleh dilakukan apabila hati terluka. Kadang2 perkara kecil pun, akan menambah luka. Ibarat dah luka, ditabur pula garam, semakin perit walau terkena garam yang sedikit.

Minggu ini cikgu lalui dengan hati terluka. Hanya dengan perkara2 kecil dan biasa. Peristiwa tersinggung dengan perkara remeh pun melukakan. Apatah lagi bila tersinggung dengan orang yang kita kasihi. Kemudian, untuk menambah luka, perilaku anak2 murid yang acuh tidak acuh dengan tugasan yang diberikan. Juga melukakan hati. Rasa marah pula mengambil tempat di jiwa. Astaghfirullah.... Semoga Allah ampuni segala dosa.

Kadang2 marah dapat ditangani dengan baik. Rasulullah menganjurkan sekiranya seorang muslim sedang marah ketika dia berdiri, duduklah. Jika ketika dia sedang duduk, bolehlah berbaring. Bukannya dari duduk, malah bangun. Apatah lagi, menghayunkan tangan untuk bertindak diluar batasan.

Hari ini, rata2 apabila anak2 murid marah, cikgu dengar mereka menghamburkan kata2 kesat antara satu sama lain. Yang ini tidak pernah pula dianjurkan oleh Nabi kita Nabi Muhammad saw. Beristighfarlah...semoga Allah mengampunkan yang memarahi mahupun sesiapa yang dimarahi. Itu jugalah yang cikgu bisikkan di dalam hati ini. Maklumlah, sebagai cikgu dan guru, lintasan hati pun sudah cukup didengari oleh Allah swt. Mudah2an cikgu akan tetap sentiasa mendoakan yang baik2 sahaja untuk semua anak murid cikgu. Cikgu sayang kamu...

Monday, January 25, 2010

Sekolah Ganti yang Terbatal

Cikgu dah merancang akan selesaikan tajuk pertama mathematics,"GRAPH FUNCTION II", pada hari persekolahan ganti 23 Januari yang lalu. Semua bahan sudah sedia, lagipun ada guru kelas 5 Bestari yang tiada di sekolah hari tu. Dapatlah cikgu masuk kelas sampai 4 waktu. Alhamdulillah.

Tetapi, sambil kita merancang, Allah pun merancang juga. Sekolah ganti pada sabtu 23 Januari itu dibatalkan. Yang pasti rancangan Allah pasti jadi, ingat, 'kun fayakuun', "Jadilah, maka jadilah ia". Siapalah yang dapat menghalang rencana ALlah yang Maha Berkuasa. Sudah sampai di situ sahaja umur yang Allah tentukan ke atas DYMM Baginda Sultan Johor. Seluruh rakyat Johor bersedih atas kepulangan ke Rahmatullah, baginda sultan. Lebih-lebih lagi di dalam upacara persemadian baginda, apabila mendengar talkin dibacakan, hati cikgu terusik juga.

Semoga semua yang masih hidup, memaafkan semua kesalahan orang lain. Semoga yang hidup sentiasa mendoakan orang2 yang pergi agar diampunkan segala dosa mereka. Semoga segala bentuk kebaikan, walau sekecil mana pun akan diganjar Allah dengan kebaikan yang berlipat ganda. Cikgu doakan roh baginda aman di dalam persemadian. Teringat pula cikgu kepada lagu nyanyian kumpulan Far East, "Menanti di Barzakh". Ya Allah, ampunilah segala dosaku dan seluruh keluargaku. Ampunilah dosa kedua orang tuakau, ampuni dosa kaum muslimin dan muslimat sama ada yang masih hidup atau yenga telah tiada. Amin ya Rabbal 'alamin.


Thursday, January 21, 2010

I must start my diet today & right now

Cuti sekolah yang lepas, berat badan cikgu naik sebanyak 5 kg. Innalillahi....... Rasa seksa betul. Beberapa hari sebelum naik sekolah, sakit tengkuk sampai hari ni tak hilang. Kawan2 semua nasihat utk dapatkan pemeriksaan doktor, siapa tahu patient darah rendah dah jadi darah tinggi pulak.

Pada umur2 begini, cikgu memang dah mula terasa, sakit di sana sini. Tang lutut, tang pinggang...maklum. Ditambah pulak dengat berat badan. Ya Allah berikanlah kekuatan. So, sebelum jumpa doktor, cikgu nak kabar azam cikgu. Cikgu nak jaga makan....nak start diet dan dah start pun, not tomoorow lagi, but right now!

What do I do, I go to gym almost 3 to 4 times in a week. I control my calories intake. And let's see the results in 2 or 3 weeks from now. Dah tak mau kekal as the president of the Chubby Club anymore! Anybody else want to join me? Come on and join!

Monday, January 18, 2010

I'm proud to be Malaysian







2 hari lepas cikgu berjalan2 ke Puteri Harbour, Nusajaya. ALhamdulillah seronok sungguh melihat keindahan alam. Langit terang pulak tu. Ada kawasan yang lapang juga. Kalau ada layang2 kan bagus. Cuaca sekarang memang elok untuk main layang2.

Asalnya cuma nak tengok rumah baru di Nusa Idaman. Masih dalam proses. Ada masa sebelum maghrib menjelang, cikgu ajaklah hubby dan anak2 ke sana.

Demi Matahari

Loading...

About Me

My photo
I'm a chemistry & math teacher at SMK Sdary, Jb. A mother to 2 sweet daughters and 2 sons. They make my life colourful.