Saturday, February 5, 2011

Cuti CNY bersama Ma YanSeperti dinyatakan dalam entry sebelum ini, cikgu mulakan cuti dengan menghadiri Konvensyen Mengingati 500 Kejatuhan Epayar Islam Melaka. Allah izin dapatlah cikgu beli senaskhah Novel bertajuk Ma Yan. Buku yang ditulis berdasarkan kisah benar yang berlaku di sebuah kampung di negara China. Kisah ini berlaku di alaf ini kerana Ma Yan lahir pada tahun 1988. Jika orangnya benar2 wujud, umur beliau baru 23 tahun.

Sangat terharu membaca kesungguhan Ma Yan dalam mendapatkan peluang belajar. Dengan berjalan sejauh 20 km untuk mendapatkan sekolah, makan semangkuk nasi sejuk untuk sehari, menahan lapar selama 3 minggu hanya untuk mebeli sebatang pen berharga 2 yuan, Ma Yan bukan anak sebarangan. Walaupun miskin, jiwanya kaya dengan usaha, hidup berbekalkan keyakinan ibu dan doa ibu bapa. Ma Yan akhirnya berjaya mendapat keputusan cemerlang, menjadi budak terpandai dikampungnya.

Bandingannya dengan anak2 cikgu yang tidak pernah kenal erti susahnya mencari rezeki...dan anak2 murid cikgu. Makanan tidak pernah putus. Pergi ke sekolah sejengkal cuma. Ada yang berjalan kaki tetapi dekat sekali, ramai juga yang menaiki kenderaan. Di hantar ke pintu pagar sekolah, berbekalkan beberapa ringgit. Namun ada yang tidak tiba ke dalam kelas, duit yang diberikan ibu, di belanjakan untuk membeli rokok. Kerja sekolah tidak disiapkan. Ada yang menghadiri kelas di cyber cafe, walaupun ibu menhantarnya di depan pintu pagar sekolah....Jauh angat dibandingkan dengan Ma Yan.

Anak2 yang dikasihi, bukalah hatimu. Bacalah buku Ma Yan. Moga ALlah terang lapangkan penglihatan mata hatimu, supaya lebih menghargai peluang yang diberikan kepadamu. Peluang berada di sekolah, peluang mendapat pendidikan bermakna mendapat peluang merobah masa depan ke arah yang lebih baik...Semoga kamu semua enjadi anak yang berguna suatu hari nanti. Insyaallah.

No comments:

Demi Matahari

Loading...

About Me

My photo
I'm a chemistry & math teacher at SMK Sdary, Jb. A mother to 2 sweet daughters and 2 sons. They make my life colourful.