Tuesday, September 22, 2009

Hari Keluarga Kali ke 18

Sambutan Eidil Fitri bagi keluarga cikgu tidak sempurna sekiranya tidak disertai dengan Hari keluarga pada hari raya ke 2. Semalam, keluarga cikgu dapat mengumpulkan seramai lebih kurang 300 hadirin untuk majlis itu yang diadakan di Rumah Limas Yayasan Warisan Johor, Jalan Mariamah JB.

Majlis dimulakan dengan bacaan yaasin dan tahlil aruah, doa majlis (oleh Mohd Syamil-anak cikgu yang ke 3), ucapan Pengerusi Sambutan, Pak Long (Hj Baharudin - abang cikgu yang sulung),Ucapan Pemegang Amanah keluarga Tok Tarom oleh Dato Hj Khairi Hj Mohammad(ayah saudara cikgu), tazkirah ringkas oleh Pak Uteh (Mohd Hisham - adik cikgu) dan kemudian selawat Badriyah yang disertai dengan pembahagian duit raya kepada semua anak dan remaja yang hadir. tak kiralah berapa duit yang mereka dapat, yang pentingnya setiap rezeki diberikan dengan keikhlasan dan diterima dengan penuh kesyukuran.

Firman Allah bermaksud,

"Sekiranya kamu bersyukur, nescaya akan Aku tambahkan lagi bagimu"


“And when your Lord proclaimed, “If you give thanks, I will give you more; but if you are thankless, lo! My punishment is dire.” (Quran 14:7)

Paling best adalah makan tengahari disediakan di dalam dulang. Kata orang Jawa, makan Nasi 'Ambeng', tapi taklah menimbun banyaknya macam kat kampong-kampong. Kami juga dihidangkan dengan pelbagai kordial herba keluaran Hj Baharudin seperti Kordial Misai Kucing dan Mahkota Dewa, juga air panasnya Kopi mahkota Dewa....memang best! Cikgu dan suami menjadi juru acara majlis. Majlis diakhiri dengan acara bergambar beramai-ramai di depan Rumah Limas. Nantilah cikgu upload gambar bila cikgu dapat ya.

Ok, hari ni nak beraya dengan keluarga suami cikgu pulak, ke Kluanglah kita pergi. Jom jom jom!

No comments:

Demi Matahari

Loading...

About Me

My photo
I'm a chemistry & math teacher at SMK Sdary, Jb. A mother to 2 sweet daughters and 2 sons. They make my life colourful.