Monday, December 27, 2010

Belanja naik sekolah

Dekat2 naik sekolah ni, penuh shopping complex dengan emak2 dan anak2 mencari barang untuk sekolah. Pergi ke sekolah pun, ramai orang jugak. Ada sekolah, panjang betul orang berbaris, tunggu giliran beli buku. Cikgu pun tak terkecuali membeli persiapan untuk anak2 naik sekolah.

Alhamdulillah, pakaian dah cikgu urus awal2. Buku tulis ni jelah yang agak leceh sikit. Sebabnya, buku tulis baru dijual minggu ni. Tadi dapatlah cikgu selesaikan untuk anak yang darjah 6. Mak ai! Duit keluar macam air je. Baru darjah 6, buku tulis dan pelbagai mencecah lebih dari RM100. Belum bayaran sekolah lagi. Yang tingkatan 3 pulak, cikgu tengok terlalu panjang barisan orang beratur. Tak larat lah nak join beratur jugak. Pintu kedai pun, bukaknya kecik jer. Aduhai, dah tau nak jual buku tu, bukalah luas2 sikit. Pelanggan lari baru tau!

Cikgu fikir2, cikgu ni seorang guru. Pun...merasa perkara macam ni menyusahkan. Macamana pula yang dirasai oleh orang yang bukan guru ya. Orang datang ramai2 ni, bukan nak minta sedekah, tapi nak beri sekolah tu duit. Sekali lagi, bukan minta duit, tapi nak beri duit. Amacam, ada betul ke tidak?


Cikgu ambil perkara ni sebagai pengajaran. Balik ke sekolah cikgu sendiri, cikgu pastikan, kedai buku dibuka luas, biar pelanggan senang nak berbelanja. Kaunternya yang luas, pelayannya biar ramai. Maklum sesetengah ibu bapa, mengambil kesempatan keluar sekejap dari ofis untuk urus buku anak, sebab cuti tahun dah habis. Cikgu2 semua...semoga menjadi sempadan, nanti bila urus anak sendiri, cikgu akan faham....

No comments:

Demi Matahari

Loading...

About Me

My photo
I'm a chemistry & math teacher at SMK Sdary, Jb. A mother to 2 sweet daughters and 2 sons. They make my life colourful.