Monday, January 25, 2010

Sekolah Ganti yang Terbatal

Cikgu dah merancang akan selesaikan tajuk pertama mathematics,"GRAPH FUNCTION II", pada hari persekolahan ganti 23 Januari yang lalu. Semua bahan sudah sedia, lagipun ada guru kelas 5 Bestari yang tiada di sekolah hari tu. Dapatlah cikgu masuk kelas sampai 4 waktu. Alhamdulillah.

Tetapi, sambil kita merancang, Allah pun merancang juga. Sekolah ganti pada sabtu 23 Januari itu dibatalkan. Yang pasti rancangan Allah pasti jadi, ingat, 'kun fayakuun', "Jadilah, maka jadilah ia". Siapalah yang dapat menghalang rencana ALlah yang Maha Berkuasa. Sudah sampai di situ sahaja umur yang Allah tentukan ke atas DYMM Baginda Sultan Johor. Seluruh rakyat Johor bersedih atas kepulangan ke Rahmatullah, baginda sultan. Lebih-lebih lagi di dalam upacara persemadian baginda, apabila mendengar talkin dibacakan, hati cikgu terusik juga.

Semoga semua yang masih hidup, memaafkan semua kesalahan orang lain. Semoga yang hidup sentiasa mendoakan orang2 yang pergi agar diampunkan segala dosa mereka. Semoga segala bentuk kebaikan, walau sekecil mana pun akan diganjar Allah dengan kebaikan yang berlipat ganda. Cikgu doakan roh baginda aman di dalam persemadian. Teringat pula cikgu kepada lagu nyanyian kumpulan Far East, "Menanti di Barzakh". Ya Allah, ampunilah segala dosaku dan seluruh keluargaku. Ampunilah dosa kedua orang tuakau, ampuni dosa kaum muslimin dan muslimat sama ada yang masih hidup atau yenga telah tiada. Amin ya Rabbal 'alamin.


No comments:

Demi Matahari

Loading...

About Me

My photo
I'm a chemistry & math teacher at SMK Sdary, Jb. A mother to 2 sweet daughters and 2 sons. They make my life colourful.